Tagliatelle z klopsikami w kremowym sosie pomidorowym

Sposób przygotowania

Krok 1

Pomidory dokładnie myjemy, suszymy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Szalotki i bazylię dokładnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy szalotki. Kiedy się zeszklą, dodajemy posiekane pomidory i dusimy kilka minut.

 

Krok 2

Zawartość słoików wrzucamy do garnka lub rondelka. Podgrzewamy przez około 5 minut, a następnie dodajemy podsmażone pomidory i szalotki. Całość mieszamy dokładnie i wrzucamy świeżą bazylię. Dusimy jeszcze przez około 4 minuty.

 

Krok 3

Jeśli doskwiera nam większy głód możemy sprytnie go podejść i wzbogacić posiłek podgrzaną w piekarniku bagietką. Pod koniec duszenia klopsików, wstawmy ją  na 3 – 4 minuty do nagrzanego do 180°C piekarnika. Kiedy będą gotowe nałóżmy klopsiki do miseczek, udekorujmy listkami świeżej bazylii i podajmy razem z podgrzanym pieczywem. Smacznego!

Składniki

Komentarze

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świaczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo polityki, prosimy o niekorzystanie z witryny. X